Toerfietser Weblog

Volgt de fietsbelevenisen van Hans de Groot,
toerfietser sinds 2003.
Ik fiets om te bewegen,om te genieten van de geleverde prestaties, om samen tochten te maken, om nieuwe wegen te ontdekken en om van de natuur te genieten.

zondag 4 maart 2012

Opening van het wegseizoen

Ik ben net terug van een ritje over de Lemelerberg. Nog even snel de fietskleding aangetrokken vanochtend, om voor de verwachte regen weer thuis te kunnen zijn.
Dat is gelukt, na een tocht via Wijthmen, Hoonhorst, Giethmen, Archemerberg, Lemelerberg, Luttenberg (koffie), Lemelerveld terug naar Zwolle. 68 km en lekker gefietst.

Gisteren stopte de teller voor mij bij 97 kilometer na een uiterst geslaagde Openingrit van TC Swolland.
Ik heb toch al best een aantal clubritten gefietst, maar die van gisteren was toch wel erg bijzonder.
Zittend aan de koffie bij de startlocatie, als vanouds De Vrolijkheid, bleek dat veel Swolland leden stonden te popelen om aan het nieuwe wegseizoen te beginnen. Tot zover niets bijzonders.......echter, de deur van het café bleef maar openslaan en meer en meer Swollanders kwamen binnen, de toestroom bleek enorm en de teller stopte bij 48 (of was het nou 46?).
Voor toerleider Toon O. dus een hele meute om aan te voeren,

Vooral het eerste gedeelte, dwars door Zwolle, baarde met deze grote groep enige zorgen maar zonder problemen bereikten we het buitengebied.
Via de nieuwe spoorbrug over de IJssel trok het peloton de Noord Veluwe op. 24 (of 23) setjes van twee renners netjes naast en achter elkaar, het gros gekleed in Swolland tenue wat een mooi plaatje opleverde. Toch een stukje reclame voor de TC Swolland !
Via Hattemerbroek en het fietspad langs de Wezepsche Heide slingerde de groep naar de eerste plaspauze, een mooi moment voor een overzichtsfoto............

De Swolland trein is tot stilstand gekomen.........

Na een kort oponthoud zetten machinist Toon en stoker Ruud W. de Swolland trein weer in gang en via de Zuidweg en de Tongerense heide fietsten we verder richting de koffiestop in Vierhouten.
De invasie van wielrenners bij Café Restaurant De Vossenberg betekende spitsuur voor de bediening en hier en daar ging het niet helemaal naar wens, dit tot ontsteltenis van Arnold van B.
terwijl de éne tafel al aan het tweede bakkie bezig was moest Arnold met zijn tafelgenoten nog altijd wachten op de eerste. Meerdere pogingen om het bedienend personeel van dit onrecht op de hoogte te brengen strandde in de drukte. Uiteindelijk lukte het Arnold om niet alleen een eerste, maar zelfs een tweede én een derde kop koffie te bemachtigen (weliswaar een beetje lauw maar een kniesoor die daar om maalt).
Gemiddeld ging onze penningmeester (die moet voorkennis hebben gehad, want hij was in geen velden of wegen te bekennen) er aan voor 48 (of 46) punten appelgebak, al dan niet met slagroom en ongeveer 96 (of 92) koppen koffie of warme chocolademelk. Een behoorlijke aanslag op de clubkas, wat de voorgenomen contributie verhoging nog noodzakelijker maakt !

Na de koffiestop werd het peloton enigzins uitgedund omdat een aantal snellere jongens zich groepeerden en apart terug gingen. De rest volgde Toon en Ruud in een bijna monoToon tempo, het gemiddelde lag precies op 25 km/h en hieraan was goed te zien dat hier een toerleider aan het werk was die het 'op tijd' rijden goed onder de knie heeft.
Door de bossen bij Nunspeet en via de Zandenplas, Doornspijk, 't Harde keerden we weer terug naar Zwolle, waar Toon de hele groep netjes afzette bij de oude IJsselbrug. Met 96 kilometer op de teller was ik om 13.45 uur weer thuis na een lekkere openingsrit.
Het wegseizoen is weer op gang en eigenlijk is er weinig verandert;  er wordt nog steeds veel geouwehoert, Ruud fietst nog steeds veel op kop en Bert G. doet z'n plas........
Het wordt vast weer een mooi fietsjaar !

1 opmerking: