Toerfietser Weblog

Volgt de fietsbelevenisen van Hans de Groot,
toerfietser sinds 2003.
Ik fiets om te bewegen,om te genieten van de geleverde prestaties, om samen tochten te maken, om nieuwe wegen te ontdekken en om van de natuur te genieten.

maandag 14 april 2014

Niki Terpstra wint Parijs-Roubaix

EINDELIJK.......
dat mogen we als Nederlandse wielerfans wel zeggen na de fantastische zege van Niki Terpstra in één van de meest aansprekende wielerklassiekers.
Want wat was het alweer lang geleden dat 'wij' zo'n aansprekende koers hadden gewonnen.
Dat het juist Niki Terpstra is die deze eer te beurt valt is niet zo vreemd, de Noord Hollander is de laatste jaren sowieso de best presterende landgenoot als het op ééndags wedstrijden in ruige en winderige omstandigheden aankomt. Zijn fantastische optreden tijdens het NK van 2012, toen hij onder vreselijke omstandigheden de hele Rabo ploeg in z'n éénje op een hoop fietste, ligt wat dat betreft nog vers in het geheugen.
Na eeder dit jaar al Dwars door Vlaanderen gewonnen te hebben en ook al op het podium (2e) stond na de E3 Harelbeke gisteren dus de ultieme beloning voor Niki Terpstra.



Overigens was het al 10 jaar geleden dat een Nederlander een worldtour wedstrijd wist te winnen; in 2004 was het Erik Dekker die Parijs - Tours op z'n palmares kon bijschrijven. Voor Nederlandse winnaars in de overige grote klassiekers moeten we al weer verder terug in de tijd, een overzicht;

Milaan - San Remo (1985; Hennie Kuiper) / Gent - Wevelgem (1989; Gerrit Solleveld) / Ronde van Vlaanderen (1986; Adrie van de Poel) / Parijs - Roubaix (2001; Servais Knaven, nu dus opgevolgd door Terpstra) / Amstel Gold Race (2001; Erik Dekker) / Waalse Pijl (1976; Joop Zoetemelk) /
Luik - Bastenaken - Luik (1988; Adri van der Poel) / Classica San Sebastian (2000; Erik Dekker) /
Ronde van Lombardije (1981; Hennie Kuiper) / Vattenval Cyclassics (1998; Leon van Bon).

Het wordt dus zo langzamerhand tijd dat onze landgenoten dit lijstje eens een beetje gaan opfrissen en met talenten als Tom Dumoulin en Tom Jelte Slagter kon dat binnen afzienbare tijd wel eens gaan gebeuren.











Geen opmerkingen:

Een reactie posten