Toerfietser Weblog

Volgt de fietsbelevenisen van Hans de Groot,
toerfietser sinds 2003.
Ik fiets om te bewegen,om te genieten van de geleverde prestaties, om samen tochten te maken, om nieuwe wegen te ontdekken en om van de natuur te genieten.

zondag 23 september 2012

Naar De Weerribben

Het begon al goed, afgelopen zaterdagochtend.....
Terwijl een stuk of 15 fietsers al aan de koffie zaten te wachten op vertrek bij De Vrolijkheid voor de De Weerribbentocht, kwamen er berichten binnen dat Jan (Pinarello) S. te voet naar de start kwam vanwege een lekke band. Gelijk al een leuk foto moment natuurlijk, al moet ik zeggen dat Jan nog behoorlijk snel ter been is op z'n rooie fietsschoentjes en ik nog aardig rap moest zijn om het moment vast te leggen.

Jan S. komt te voet aan bij De Vrolijkheid.

Na een klein kwartiertje was Jan's achterbandje (met XL ventiel) verwisseld, al koste dat gelijk 2 binnenbandjes omdat één van de twee niet helemaal luchtdicht bleek.
Omdat Jan nu zonder reservebandje (met XL ventiel) op pad ging fietste hij de hele weg met z'n 'fingers crossed' ter voorkoming van verder onheil.

Op deze frisse zaterdagochtend (arm-en beenwarmers en lange broeken waren al weer gemeengoed in het peloton) gingen we in twee groepen op pad; de hele snelle jongens en een gecombineerde 25 / 28 groep. Vanzelfsprekend sloot ik aan bij de laatste groep.
Via Holtenbroek en de Twistvlietbrug vertrokken over de Hasselterdijk richting Hasselt. Duidelijk was wel dat er een stevige NNW wind stond, die het de wisselende voorrijders behoorlijk lastig maakte. Bij Genemuiden stond de pont al netjes op ons te wachten met aan boord de reeds ingescheepte snelle jongens.
Via de Oppen Swolle en Kadoelen kwamen we in St. Jansklooster en vervolgens over de dijk naar Blokzijl, met Cor W. en Paul W. op kop moest er behoorlijk gewerkt worden tegen de wind in.
Na Ossenzijl fietsten een hele tijd over fraai gelegen fietspad op de grens van Overijssel en Friesland, langs het riviertje De Lende. Hier passeren we de snelle jongens, die een lekje hadden te repareren...kwamen we toch maar mooi nog eerder bij de koffie !
Helaas bleek dat iets te vroeg gejuicht, want ondanks al z'n schietgebedjes wordt Jan S.(in het zicht van de haven) opnieuw geplaagd door een lekke achterband. Even repareren denk je normaal gesproken in zo'n geval, maar wat is normaal als je wel hoge velgen met XL ventielen hebt maar geen geschikt reservebandje meer?
Terwijl de koude noordenwind het oponthoud er niet echt aangenamer op maakte, bemoeide de halve groep zich met Jan z'n supersonische achterwiel. Allereerst werd er een stuk nageldraad van een centimeter of 5 uit de band gehaald (dat past ook alleen in zo'n hoge velg), vervolgens werd er van alles geprobeerd om ventielen passend te maken en het lekke bandje te plakken met stukjes karton van Toon O. om er vervolgens na ongeveer 20 minuten blauwbekken achter te komen dat niets hielp en Jan besloot opnieuw de benenwagen te nemen richting het café, anderhalve kilometer verderop. Gelukkig was een vriendelijke automobiliste bereid Jan een lift te geven (dat krijgt ie dan wel weer voor elkaar, die Jan).





de boosdoener


Lucht genoeg.....maar niet voor Jan z'n achterband.

Bij het kleine en knusse cafeetje in Schoterzijl werd uiteindelijke toch nog een oplossing gevonden voor Jan z'n probleem en dankzij het adaptertje en een geschikt ventieltje kon ook Jan aan de koffie met appelgebak.

In het café konden we behalve genieten van de koffie met, ook de enige hoogtemeters van de tocht noteren. Dat gold in ieder geval voor diegenen die van het toilet gebruik maakten. Na een steile afdaling moest er toch al gauw een meter of drie geklommen worden om weer in de bewoonde wereld terecht te komen.

Omdat Schoterzijl ongeveer het noordelijkste punt van de, overigens bijzonder fraaie, tocht is hadden we vanaf daar lekker de wind in de rug.
Het landschap werd na elke bocht mooier en de fraaie wolkenpartijen in de blauwe lucht maakten het plaatje compleet (de Rottige Meente is een uitloper van natuurreservaat De Weerribben maar doet qua schoonheid zeker niet onder).
Dwars door De Weerribben fietsten we richting Scheerwolde en Giethoorn om via De Blauwe Hand op weg te gaan naar de tweede stop bij De Waterlelie in Belt Schutsloot, echter net voor de afslag naar dat plaatsje begint het te regenen en besluit het grootste gedeelte van de groep om linea recta door te gaan naar Zwolle....de overige 7 in verwarring achterlatend.
Met z'n zevenen fietsen dwars door de koude bui naar de Waterlelie voor nog een kop koffie of chocolade. Weer buiten gekomen bleek het al weer droog al voelden de natte kleren nog wel erg fris aan.
Met Toon O. en Henk H. op kop gaat het snel richting Zwartsluis en Hasselt en in no-time komen we weer in Zwolle waar ik via Berkum weer richting Zuid ga, daar aangekomen heb ik 142.5 km op de teller.

Het was een lange fietsdag maar ik heb er van genoten, het is echter wel te hopen dat; of Jan z'n wielen met hoge velgen op marktplaats zet of dat meer Swollanders binnenbandjes met XL ventielen aanschaffen.....dat scheelt wel een uur!












Geen opmerkingen:

Een reactie posten