Toerfietser Weblog

Volgt de fietsbelevenisen van Hans de Groot,
toerfietser sinds 2003.
Ik fiets om te bewegen,om te genieten van de geleverde prestaties, om samen tochten te maken, om nieuwe wegen te ontdekken en om van de natuur te genieten.

zaterdag 24 maart 2012

62e Prestatietocht................toch?

Vrijdag 23 maart, 's avonds 22:30 uur. Ik kom net thuis van het werk en zie op RTL 7 nog net hoe FC Zwolle thuis wint van AGOVV en één van de concurrenten verliest. Een goed begin van het weekend dus en dat, opgeteld bij het prachtige voorjaarweer wat ons te wachten staat, maakt dat ik er zin in heb...............waarin? De Prestatietocht van de volgende dag.

Zaterdagochtend 24 maart, 07.15 uur. De wekker die ik altijd zet maar eigenlijk nooit nodig heb loopt af. Vandaag dus de Prestatietocht van TC Swolland, 155 km door Salland, Drenthe en De Kop van Overijssel die, gezien de periode van het jaar, normaal gesproken echt een prestatie vereist om uit te fietsen.
Wind, regen, kou en afstand kan, en heeft in het verleden, van de deelnemers het uiterste gevraagd.
Zo niet vandaag, onder werkelijk prachtige omstandigheden konden we de traditionele voorjaarstocht fietsen. Nu is dat natuurlijk hardstikke mooi om te fietsen, maar om er daar dan weer een verhaal van te maken valt absoluut niet mee.
Om te beginnen viel de wind best wel mee vandaag al trok ie in de middag wel wat aan, dus geen heroisch gebeuk tegen de ZW storm in op de dijk naar Blokzijl. Slechts één lekke band was ons deel vandaag en valpartije bleven ons ook bespaard, nou maak daar maar eens een verhaaltje van........
Toch doe ik een poging, want fietsen bij een toerclub is natuurlijk meer dan alleen maar trappen en stoempen.
Om dat te duiden moet ik eigenlijk beginnen met de mooiste opmerking van de dag, een opmerking die al gemaakt werd voor er ook maar een meter gefietst was en die klonk als volgt ; "Cor, je zit verkeerd om in je bandana" en was gericht aan Cor W. onze zo gewaardeerde penningmeester. Cor had zijn bandana(zweetband om het hoofd voor de niet-fietsers onder de lezers....)ondersteboven om zijn voorhoofd, waardoor de reclameuiting van AGU er ietwat treurig uitzag. De opmerking werd gemaakt door Harry B. (over hem later meer) en als ik zoiets hoor kun je mij wegdragen, prachtig. Op zo'n moment is mijn dag al geslaagd.

Maar goed er moest dus wel gefietst worden. Voor de vermelding in het clubblad en natuurlijk voor de fles wijn op de Lemelerberg. Met 29 guys en 3 (Swol)ladies gingen we op pad.
Via de vaste route (Berkum, Herfte,Dalfsen en Dalmsholte) bereiken we de voet van de Lemelerberg, traditiegetrouw het moment waarop de koers voor heel even ontbrand. Op de top staat Swolland-nestor Henk Hofstee steevast klaar om te controleren wie de fles wijn moet gaan ontvangen.
De strijd ontbrand vrij laat, sommige mannen missen de slag terwijl anderen hun neus nogal verrassend aan het venster komen tonen. Uiteindelijk wint toch weer Wout K. terwijl Swollands hoop in bange dagen, Jan(Pino)Schotman genoegen moet nemen met de 2e plek. Ikzelf kom als 11e boven, ik ken mijn plek als de weg omhoog loopt. Als ik het goed gezien heb komt Jeanette Meijer als eerste Swollady boven.
Na de Lemelerberg gaat de route via Lemele, Ommen, Balkbrug, Oud Avereest verder naar de eerste stop in Veeningen.

Bij café Poortman in Veeningen staan de puntjes met slagroom al te wachten als de eerste Swollanders binnenkomen.
Als alle 32 zitten is het café helemaal gevuld met blauw wit en rood.


De appeltaart is verrukkelijk en de koffie zakt er ook wel in, ook bij Poortman in Veeningen blijkt fietsen geen straf.
Als we na de rust verder gaan is de groep gereduceerd tot 24. 5 mannen en 3 vrouwen zijn, onder de bezielende leiding van Henk B., vanaf Veeningen rechtstreeks teruggefietst naar Zwolle.
Wij gaan verder in noordelijke richting. In het peloton zijn inmiddels vele kledingstukken uitgegaan en diverse melkflessen ontluiken in de steeds aangenamere voorjaarszon. Ook hier natuurlijk de welbekende uitzonderingen die de regel bevestigen (de zonnebank klanten).
Eigenlijk is er nog steeds niets wat deze tocht tot een Prestatietocht maakt, al moet gezegd dat de wind langzaam maar zeker wat aantrekt.
Via het prachtige Drentse land, met z'n vele klinkerweggetjes, fietsen we verder.
Pas in Ruinen gebeurt er iets wat het ritme in de groep doorbreekt. Willem van D. rijdt lek. Ik ben er zelf helaas niet bij geweest maar het schijnt nogal een toer geweest te zijn om het verwisselde binnenbandje op druk te krijgen, oorzaak; inferieure fietspompjes............
Na ruim 100 km arriveren we bij café De Steen in Willemsoord, ook al een jarenlange traditie.
In dit gezellige etablissement wordt door Henk H. de fles wijn uitgereikt aan de eerst aankomende op de Lemelerberg...........of toch niet? In plaats van wijn krijgt Wout K. een flesje Berenburg en gaat de druivennectar naar Jan S.
De waard van café De Steen doet zijn best om ons allen te voorzien van koffie of groentensoep en maakt zich ondertussen nogal druk om de BMI van Harry B., terwijl die toch gewoon een te warm gewassen shirtje draagt. Sommigen bemoeien zich ook overal mee........

Na de tweede stop maken we ons op voor de laatste loodjes. Met de wind schuin achter zetten we koers richting de Weerribben. Dat we daarbij Cor, onze gewaardeerde penningmeester, even over het hoofd zien nemen we voor lief, de rekeningen zijn betaald.......
Met de wind dus achter en bij een graadje of 17 inmiddels, vinden sommigen dat het allemaal wat te makkelijk gaat en er van een Prestatietocht geen sprake is. Als dan blijkt dat onze toerleider Ruud W. ook nog de 'gevreesde' Hooiweg uit het parcours heeft geschrapt wordt het Toon O. wat teveel, Toon zegt er wat van ! Als hem even later een alleszins acceptabel alternatief wordt voorgelegd zwijgt hij echter in alle talen.

Als we de Weerribben doorkruisen blijkt eens te meer hoe mooi dit gedeelte van Nederland is, helemaal als het baadt in het zonlicht.

Via Blokzijl, St.jansklooster, Zwartsluis en Hasselt voltooien we onze Prestatietocht die eigenlijk geen Prestatietocht was maar uiteindelijk wel weer een verhaal heeft opgeleverd. Omdat fietsen niet alleen maar trappen en stoempen is.

Zaterdagavond, 21.45 uur. Ik zit aan een biertje en bedenk me dat het weekend tot nu best geslaagd genoemd mag worden. Als nu morgen mijn cluppie ook nog van PSV wint is het helemaal TOP, al zullen daar de meningen ongetwijfeld over verschillen.........

Geen opmerkingen:

Een reactie posten